Forrás: Tierra Mallorca // Unsplash

8 banális hiba, amit lakásvásárláskor elkövetünk

Lakásvásárlás okosan? Lehetséges! Íme a főbb szempontok mellett néhány tanács, amit ha megfogadsz, elkerülheted a legnagyobb és leggyakoribb hibákat, amit a legtöbben elkövetnek ingatlanvásárlás során.

Lakásvásárlás okosan – Íme ehhez a legjobb tanácsok!

1. Kevés idő, kapkodás

Az esetek többségében álmaink otthonát nem egy hét alatt találjuk meg. A tökéletes otthon megtalálásához és kiválasztásához idő kell, nem is kevés. Te is hagyj magadnak elegendő időt, ha tudod előre, hogy mikor szeretnél költözni, kezdj el időben keresgélni.

2. Nem vagyunk elég alaposak

Legtöbben átszaladnak néhány lakáson, megnéznek 4-5-öt, esetleg 6-ot és kiválasztják a legjobbat anélkül, hogy esetlegesen még egyszer elmennének. Pedig nagyon fontos megnézni a lakást, a környéket hétköznap, nappal, és mondjuk hétvégén. Sok minden kiderülhet: a fények, a szomszédok, a környék. Érdemes másodjára más valakivel visszamenni, ha te annyira nem értesz a lakásokhoz, akkor egy olyannal, aki olyan apróságokat, hibákat is észrevehet, amit te nem.

3. Rosszabbal is beérjük

Azzal is előfordulhat, hogy beleun a keresgélésbe, akinek van ideje megtalálni leendő otthonát. Ilyenkor jön a feladási fázis, és a belenyugvás következtében a mérce lentebb adása. “Ennél jobbat úgyse fogok már találni!” – mondjuk ilyenkor, és végül olyan ingatlanra esik a választás, ami nem rossz, de nem is olyan, amilyet igazából szeretnénk. Ám a lakásvásárlás okosan nem így zajlik! Hanem úgy, hogy addig keresgélünk, míg olyan lakást nem találunk, amely minden igényünknek, szempontunknak megfelel.

4. Nem gondolkozunk hosszútávra

Lehet, hogy a lakás nem rossz, de abba is gondolj bele, hogy ha egy nap el szeretnéd majd adni, akkor mennyire lesz nehéz dolgod? Érdemes olyan ingatlant venni, amin később majd gyorsan túl tudsz adni, és akár még jobb áron.

5. Elfelejtjük, mi a cél

Ha fiatal párként tudjátok, hogy csak néhány évig, az első közös gyermek(ek) érkezéséig szeretnétek az ingatlanban lakni, akkor felesleges olyat venni, ami teljes felújítást igényel. Annyival nem találtok olcsóbbat, ráadásul a felújítás ugyanannyiba kerülhet, mint egy jó állapotú lakás. Arról nem is beszélve, mennyi idő mehet el vele, mire tényleg lakható állapotba kerül az ingatlan.

6. Nem kérdezünk

Elmegyünk megnézni a lakást, és várjuk, hogy elmondjanak mindent. De vajon miért árulják? Mik a hibái és a hátrányai? Rá kell kérdezni mindenre, mert sem az eladó, sem az ingatlanos számára nem fontos a negatívumok megosztása velünk.

7. Nem próbálunk meg alkudozni

Pedig meg kell próbálni, mert mindenki először direkt drágábban próbálja meg árulni ingatlanát. Próbálj meg először többet, majd kicsit kevesebbet alkudni. Mi történhet? Maximum nem sikerül. De ha meg se próbálod, nem tudhatod!

8. És a papírok…

Nagyon fontos utána járni a tulajdoni lapnak, amelyről sok mindent megtudhatunk az ingatlanról, a szerződést is érdemes alaposan átolvasni, mielőtt aláírjuk. És ami még nagyon fontos: nézzünk utána, ki van bejelentve, ki a tulajdonosa, és kinek van haszonélvezeti joga a lakásra, valamint van-e jelzálog, hitel, tartozás. Az aláírásakor pedig minden ezek szerint szerint szerepeljen a szerződésben.

Iratkozz fel hírlevelünkre!
Hozzájárulok, hogy a Fundamenta-Lakáskassza Kft. és a Fundamenta-Lakáskassza Zrt. hírlevel(ek)et (reklám) küldjön számomra az Adatvédelmi Tájékoztatóban foglaltaknak megfelelően.